Çiğ Antep Fıstığı 500g
Çiğ Antep Fıstığı 500g

Çiğ Antep Fıstığı

Fiyat : ₺120,00(KDV Dahil)
Ne yiyorsak oyuz

Besni yöresinde yetişen Ağaçaltı Antep fıstığı. Koruyucu ve benzeri hiçbir katkı maddesi yoktur.

:

FISTIK

Ülke genelinde daha çok kavrulmuş haliyle tanınıp sevilen Antepfıstığı, öteki kuruyemişlere göre hepimizin gönlünde ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Misafir ağırlarken en özel ikramlarımızdan biri; dostlarla bir masa etrafında toplandığımızda elimizin en çok gidip geldiği tabaktır. Çay saatlerimizin eşlikçisi, atıştırmalıkların kralıdır. Saygıyla karışık bir hayranlıkla severiz kendilerini...

Sadece yeşil yaprakların arasında nazlı nazlı salınışıyla dünyayı güzelleştiren salkımların kırmızısı hatırına değildir bu sevgi. Ya da yeşilin en sıcak tonuna adını veren fıstığının yeşili hatırına. O özel rayihası ve lezzetiyle bu sevgiyi fazlasıyla hak eder kendileri. Bölge insanının hayatını tatlandıran lezzetlerin derinindeki büyüdür. Baklavalarımızın temel malzemesi, sucuklarımızın omurgasıdır. Sarmalarımızın dolgusu, dondurmamızın ayrıcalıklı tadıdır. Sadece ezmesi bile en kıymetli tatlılarımızdan biridir. Sert kabuğunun içinden taşan lezzetiyle şöhreti bölge sınırlarını aşmış, dünya genelinde çikolataların, tatlı ve pastaların vazgeçilmez malzemesi haline gelmiştir. İyi ki de gelmiştir, iyi ki vardır.

Pek çok gıdamızın içine girerek lezzetlerine lezzet katan Antepfıstığı, çiğ olarak tüketildiğinde ise sağlığımıza sayısız yararı olan bir meyvedir. Lif, fosfor, potasyum, A ve B grubu vitaminler, yağ ve protein açısından oldukça zengindir. İyi bir antioksidan kaynağıdır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu özellikleriyle ilaç sanayiinde de kullanılan çiğ Antepfıstığını, içinde bulunduğumuz bu pandemi zamanlarında, günde en az bir avuç tüketmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Çocuk ve yaşlılarınızın beslenmesinde önemli bir yer ayırmanızı da.

Yörenin sahip olduğu en özel tatlardan biri olan Antepfıstığı, Sakızağacıgiller familyasının bir üyesidir. İlk işletmelerin Gaziantep’te kurulması ve buradan ülkeye dağıtılması nedeniyle bu adı almıştır ama Besnililer, son yıllara kadar ana üretim merkezinin Besni ve çevresi olduğunu iddia ederler. Çünkü bu bölgede Menengiç ağaçlarına aşılanarak yetiştirilen fıstığın aroması ve lezzeti, dünyanın başka hiçbir yerinde yetiştirilene benzemez. Antep baklavasını bütün dünya için özel kılan o tadın kaynağı, bu yörede yetişen fıstıklardır.

Sadece besin değerlerinin yüksek olması nedeniyle değil, aroması ve lezzeti daha yoğun olduğu için de çiğ fıstık yemeyi tercih edenlerdenseniz, bir Fıstık Kırma Pensesi edinmelisiniz. Zira hepsi kendiliğinden ‘çıtlamış’ değildir ve değerli lezzetlerini korumak adına dişler için oldukça çetin rakipler olabilirler.

Fıstık kıracağını sitemizden de sipariş edebilirsiniz.

 

Ağaçaltı: Hasattan önce olgunlaşarak kendiliğinden dalından dökülen ve ağaçların gölgesi altında usul usul kuruyan fıstıklara Ağaçaltı denir. Elle hasat edilenlere göre çok daha lezzetli ve çoğunluğu da çıtlak olduğundan, bölge insanı çerezliğini ağaçaltı fıstıklardan ayırır.

 

Fıstık gibi olmak deyimindeki fıstık Antepfıstığı değildir. Aslında güzelliğe yönelmek insanoğlunun içgüdüsel bir tepkisidir. Ama Antepfıstığı sadece güzelliğiyle anılmak istemezdi kuşkusuz. Yanlış anlaşılmasın, mevzubahis güzellikse Antepfıstığı güzelliğin kraliçesidir de. Ama güzellik hoş bir anı bırakarak geçip gittiğinde, geriye bünyenize kattığı baş edebilme gücü, iyilik ve sağlık kalacaktır.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR